Rijsttaart
Een absolute klassieker, die zeker niet mag ontbreken bij Grootmoeders Gebak!
Recept voor ca 8 personen
Bereidingstijd: 60 minuten + 40 minuten bakken
Ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg
- 750 ml + 125 ml (volle) melk
- 115 gram dessertrijst
- 2 eieren + 1 eidooier
- 100 gram + 30 gram suiker
- 10 gram vanillepuddingpoeder
- 1/2 vanillestok
- Ronde (gekartelde) bakvorm
Bereidingswijze
- Breng 750 ml melk in een kookpot en voeg de dessertrijst toe. Laat ongeveer 40 minuten koken op een zacht vuur (volgens de aanwijzing op de verpakking). Roer regelmatig om. De rijst mag niet uitgekookt zijn.
- Leg het vel bladerdeeg in de ronde bakvorm en druk de randen goed aan. Prik enkele keren met een vork in de bodem en laat even rusten.
- Maak de banketbakkersroom: voeg 30 gram suiker bij de eidooier en klop meteen tot een stevige, witte massa (ruban). Voeg de vanillepuddingpoeder toe en klop nog eens. Breng 125 melk aan de kook met een overlangs doorgesneden (halve) vanillestok. Van zodra de melk kookt, verwijder je de vanillestok. Giet de melk op het ei/suikermengsel en klop los. Breng alles terug in de kookpot en laat nog even doorkoken tot de pudding mooi bindt.
- Roer 2 eieren los met 100 gram suiker.
- Wanneer de rijst voldoende gekookt is, werk je de taart verder af: voeg de banketbakkersroom en de losgeklopte eieren met suiker toe aan de rijst en meng alles goed. Giet het mengsel op het bladerdeegvel.
- Bak de taart ongeveer 40 minuten op 170°C. De bovenkant mag licht kleuren maar moet nog veerkrachtig zijn.
Recente berichten
Trefwoorden
aperitief
bladerdeeg
brunch
cake
chocoholic
comfort food
confituur
exotisch
flan
fruit
gezond
glutenvrij
granen
groenten
hartig
kaas
kindvriendelijk
klassieker
koekjes
koffie
kruidig
kruimeldeeg
mini
noten
pudding
ronde bakvorm
Sinterklaas
snack
speculoos
suikervrij
tartelette
vierkante bakvorm
wafel
zomers
zonder ei
Schrijf je in op de nieuwsbrief!
Privacyverklaring
Grootmoeders Gebak is bezorgd om je privacy. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Geef een reactie