Kerststronk met chocolade en frambozen
Met deze heerlijke en originele kerststronk scoor je ongetwijfeld bij de hele familie. De luchtige biscuit combineert perfect met de frambozen en de chocolade. Deze buche is absoluut makkelijk zelf te maken en leuk om te versieren!
Recept voor ca 6 personen
Bereidingstijd: ca 60 minuten
Ingrediënten
FRAMBOZENCOULIS
- 250 g diepgevroren frambozen
- 4 eetlepels suiker
CHOCOLADEROOM
- 60 g donkere chocolade
- 3 dl room
- 2 eetlepels suiker
KERSTBUCHE
- 3 eieren
- 75 g suiker
- 75 g bloem
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 100 g frambozen voor de vulling
- Bakplaat, bakvel, bakpapier
DECORATIE
- Chocoladeschilfers, kerstfiguurtjes in chocolade of plastic…
Bereidingswijze
FRAMBOZENCOULIS
- Breng de frambozen voor de coulis in een steelpannetje en voeg de suiker toe.
- Laat al roerende koken tot de vruchten uiteen vallen. Laat enkele minuten pruttelen op een zacht vuur om de coulis in te dikken.
- Giet het mengsel door een zeef om de pitjes te verwijderen en druk goed aan. Laat de coulis afkoelen.
CHOCOLADEROOM
- Giet 1 dl room in een pannetje en voeg de suiker en chocolade (in stukjes) toe. Verwarm het mengsel tot de chocolade volledig gesmolten is en laat vervolgens afkoelen.
- Klop de overige 2 dl room op tot slagroom. Voeg de afgekoelde chocoladeroom bij de slagroom en klop het geheel verder op tot je een luchtige mousse krijgt. Laat verder afkoelen in de koelkast.
KERSTSTRONK
- Verwarm de oven voor op 210°C.
- Indien je diepgevroren frambozen gebruikt voor de vulling: laat deze tijdig ontdooien.
- Breek de eieren in een mengkom en voeg de juiste hoeveelheid suiker toe. Klop met de mixerklopper tot je een schuimige en egale bleke massa krijgt.
- Zeef de bloem bij het ei-suiker mengsel en voeg ook de cacaopoeder toe. Klop met de mixerklopper tot een egale massa.
- Bedek een bakplaat (inclusief de opstaande rand) met een vel bakpapier en strijk het vel volledig glad.
- Spatel het beslag over de bakplaat en verdeel het gelijkmatig met een kleine spatel. Het deeg is redelijk vast en laat zich dus makkelijk uitstrijken. Je hoeft dus niet de volledige bakplaat te gebruiken.
- Zet de schaal in de hete oven van 210 °C gedurende 7 tot 8 minuten. Geen paniek als de biscuit in de oven omhoog komt. Die zakt weer in bij het afkoelen.
- Verwijder heel voorzichtig het vel bakpapier en laat de luchtige biscuit afkoelen op een bakmatje (bakvel). De biscuit is ook nog oprolbaar als hij volledig afgekoeld is.
AFWERKEN EN DECOREREN
- Leg de chocoladebiscuit op je werkblad. Leg de kortste zijde naar je toe.
- Strijk met een lepel een laag van de frambozencoulis over de biscuit.
- Spatel daarbovenop een dun laagje van de chocoladeroom (over ca 2/3 van de lengte). Laat zeker een deel van de bovenste kant van het biscuit vrij.
- Verdeel een portie uitgelekte frambozen over de chocoladeroom (vooraan).
- Rol het gebak voorzichtig op tot een strakke stronk en druk goed aan.
- Strijk het hele oppervlak van de stronk in met een laag van de overgebleven chocoladeroom.
- Decoreer naar hartelust!
Recente berichten
Trefwoorden
aperitief
bladerdeeg
brunch
cake
chocoholic
comfort food
confituur
exotisch
flan
fruit
gezond
glutenvrij
granen
groenten
hartig
kaas
kindvriendelijk
klassieker
koekjes
koffie
kruidig
kruimeldeeg
mini
noten
pudding
ronde bakvorm
Sinterklaas
snack
speculoos
suikervrij
tartelette
vierkante bakvorm
wafel
zomers
zonder ei
Schrijf je in op de nieuwsbrief!
Privacyverklaring
Grootmoeders Gebak is bezorgd om je privacy. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Geef een reactie