Duo van vanille en chocolade bavarois
Originele combinatie van vanille en chocolade. Een recept om mee te scoren bij je volgende verjaardagstraktatie!
Recept voor ca 45 kleine dessertglaasjes
Ingrediënten
- 6 eidooiers
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 500 ml volle melk
- Een halve vanillestok
- 8 gram gelatine
- 100 gram donkere chocolade (in stukjes)
- 500 ml room
- (vlees)thermometer
Bereidingswijze
- Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
- Voeg de suiker toe aan de eidooiers en klop meteen tot een luchtig mengsel (ruban). Als je beide ingrediënten niet meteen mengt, kunnen de eidooiers “verbranden”.
- Giet de melk in een steelpannetje. Snij de vanillestok overlangs open en schraap de vanillezaadjes zoveel mogelijk uit. Voeg de zaadjes en de vanillestok toe aan de melk.
- Verwarm de melk tot het kookpunt en verwijder daarna voorzichtig de vanillestok.
- Giet een deel van de warme melk op het ei/suikermengsel en roer meteen om. Giet het mengsel nu terug in het steelpannetje.
- Verwarm het mengsel verder op een zacht vuur. Het mag zeker niet koken! Wie een (vlees)thermometer in huis heeft, kan deze zeker gebruiken. Het mengsel mag niet warmer worden dan 80 à 82°C. Van zodra deze temperatuur bereikt wordt, haal je het pannetje van het vuur.
- Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg ze toe aan het warme mengsel. Roer tot alle gelatine volledig opgelost is.
- Nu verdelen we het mengsel in 2 (min of meer) gelijke delen. Afwegen is zeker niet nodig.
- Aan deel 1 voeg je de chocoladestukjes toe. Roer goed tot alle chocolade gesmolten is. Laat even afkoelen.
- Intussen klop je de helft van de room tot slagroom.
- Van zodra het chocolademengsel wat afgekoeld is, spatel je voorzichtig de slagroom onder.
- Verdeel de chocoladebavarois over de dessertglaasjes. Dat gaat het makkelijkst met een kleine maatbeker. De glaasjes mogen niet meer dan halfvol zijn. Zet ze in de koelkast voor minstens een halfuur.
- Klop intussen de resterende helft van de room tot slagroom. Voeg deze toe aan het resterende deel van de bavarois en meng voorzichtig.
- Haal de glaasjes uit de koelkast en giet de vanillebavarois voorzicht op de chocoladebavarois.
- Laat enkele uren verder opstijven in de koelkast voor het serveren.
Tips
- In plaats van dessertglaasjes kan je deze bavarois ook in een cakevorm maken. Leg daarvoor steeds een vel plastic folie in de cakevorm. Volg dezelfde werkwijze, maar voeg dubbel zoveel gelatine toe als in bovenstaand recept. Na het opstijven kan je de bavarois op een snijplank storten en in sneetjes snijden en serveren.
Recente berichten
Trefwoorden
aperitief
bladerdeeg
brunch
cake
chocoholic
comfort food
confituur
exotisch
flan
fruit
gezond
glutenvrij
granen
groenten
hartig
kaas
kindvriendelijk
klassieker
koekjes
koffie
kruidig
kruimeldeeg
mini
noten
pudding
ronde bakvorm
Sinterklaas
snack
speculoos
suikervrij
tartelette
vierkante bakvorm
wafel
zomers
zonder ei
Schrijf je in op de nieuwsbrief!
Privacyverklaring
Grootmoeders Gebak is bezorgd om je privacy. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Geef een reactie